Aby można było wyznaczyć prawidłowy skład pożywki nawozowej musimy znać optymalny skład pożywki dla danej fazy wzrostu roślin i warunków uprawy oraz parametry jakościowe wody. Niezbędna jest informacja o zasoleniu i odczynie wody oraz stężeniu wodorowęglanów (HCO3-) i zawartości makro i mikroelementów. Dane o zawartości wodorowęglanów są potrzebne do określenia ilości kwasu niezbędnego do zakwaszenia pożywki.
W praktyce można przyjąć pozostawienie w roztworze 43 mg/l (0,7 mmol/l) wolnych jonów wodorowęglanowych pozostałą ich ilość (w zależności od zawartości w wodzie) należy zneutralizować odpowiednim kwasem: azotowym, fosforowym, lub siarkowym. Ilość wprowadzanego wraz z kwasem składnika należy uwzględnić w dalszych obliczeniach pożywki.
Ilość niezbędnego kwasu azotowego lub fosforowego do zakwaszania wody można wyznaczyć za pomocą aplikacji Kalkulator zakwaszania umieszczonej w Sklepie Play.
Potencjalny problem | Jednostki | Użycie bez ograniczeń | Użycie małe i średnie | Duże użycie |
---|---|---|---|---|
Zasolenie (EC) | mS/cm | < 0,7 | 0,7 – 3 | > 3,0 |
Ilość rozpuszczonych soli | mg/l | < 450 | 450 - 2000 | > 2000 |
Fitotoksyczność dla korzeni: | ||||
Sód (Na) | SAR* | < 3 | 3 - 9 | > 9 |
Chlor (Cl) | mg/l | < 140 | 140 - 350 | > 350 |
Bor (B) | mg/l | < 0,7 | 0,7 - 3,0 | > 3,0 |
Fitotoksyczność dla liści: | ||||
Sód (Na) | mg/l | < 70 | > 70 | - |
Chlor (Cl) | mg/l | < 100 | > 100 | - |
* SAR (sodium adsorption ratio) określa stosunek zawartości sodu do wapnia i magnezu.
Określany jest wzorem:
Analizę wody należy przeprowadzić w specjalistycznym laboratorium chemicznym. Usługi takie świadczą min. Laboratorium Analiz Chemicznych Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach http://www.nawadnianie.inhort.pl/add/pdf/analizy_laboratoryjne.pdf laboratoria Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych https://www.schr.gov.pl/index.php?c=page&id=31 oraz laboratoria firm prywatnych.